Atvirukai ÄŒatai Forumas Piguva Pipedija PoPo blogai

Dabar yra 2024 Balandis 17, 01:06

Visos datos yra UTC + 2 valandos




Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 3 pranešimai(ų) ] 
Autorių Žinutė
 Pranešimo tema: Brazilija - daugiausiai lietuvių turinti užsienio šalis
StandartinėParašytas: 2008 Sausis 1, 23:45 
Atsijungęs
Site Admin
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2006 Sausis 27, 14:49
Pranešimai: 9216
Tikrai taip: Brazilija, o ne JAV ar Didžioji Britanija yra daugiausiai mūsų tautiečių turinti šalis pasaulyje (aišku, jei neskaičiuosim Lietuvos) - ten gyvena beveik milijonas mūsų tautiečių (palyginimui - JAV gyvena apie 660 tūkstančių). Tikslaus skaičiaus nieks nežino, bet manoma, kad jis siekia tarp 800 tūkstančių ir 950 tūkstančių - tokie yra Vikipedijos duomenys. Kita vertus, tokiais skaičiais aš gal ir linkęs truputį abejoti: šitai reikštų, kad skirtingai nuo kitų šalių, Brazilijos lietuvių bendruomenė yra natūraliai sparčiai auganti, didėjanti - palyginimui, iki Antrojo Pasaulinio karo ji buvo keleriopai mažesnė, nei JAV. Daug lietuvių į Braziliją atvažiavo dar gerokai prieš Pirmąjį Pasaulinį karą, tapdami vienais iš kultūringiausių ir išsilavinisių imigrantų, nemažai lietuvių į Braziliją atvyko ir tarpukary, o vėliau - ir pokario metais. Brazilija buvo viena iš nedaugelio užsienio šalių, kurių lietuvių bendruomenes kažkiek rėmė sovietinė valdžia - šitai irgi padėjo išlaikyti lietuviškąjį identitetą.

Gan plačiai žinoma, kad lietuviai Brazilijoje priklauso socialiai labiau pasiturinčiai grupei, be to, jie jau seniai garsėja, kaip bene labiausiai pasauly kultūrines tradicijas tausojantys lietuvių emigrantai - kai kurių išlaikytų papročių bei liaudies muzikos srityje liko lietuviškesni, nei Lietuvos lietuviai - bent taip teigia su Brazilijos lietuviais susidūrę lietuvių etnografai. Pastarieji netgi sako, kad Brazilija (ypač Rio de Žaneiras bei San Paulas) yra vienintelė pasaulio šalis, kur gatvėje galima sutikti žmonių, apsirengusių lietuviškais tautiniais rūbais. Tarp kitko, vienas draugas, turintis giminių Brazilijoje ir tenai pats buvęs, pasakojo, kad išties - ten nelabai ir tepajutęs, kad aplink gyvena ir kitų tautybių žmonių - ir seni lietuvių emigrantai, ir lietuvių jaunimas kalba lietuviškai ir gyvena truputį atsiribodami nuo kitų tautų.

Taigi, būtų nepaprastai įdomu sužinoti daugiau apie mūsų tautiečius Brazilijoje - ar tikrai ši legendinė šalis tapo antrąja Lietuva?

Pagal mūsų turimus duomenis, tankiausiai lietuvių apgyvendinti miestai Brazilijoje yra šie: Rio de Žaneiras (Rio de Janeiro), San Paulas (Sao Paulo), Recifa (Recife), Salvadoras (Salvador), Žoinvilis (Joinville), Gajana (Goiania), Terezina (Teresina), Porto Alegras (Porto Alegre), Kampinas (Campinas), Kujaba (Cuiaba), Kuritiba (Curitiba), Pokos de Kaldas (Pocos de Caldas), Brazilija (Brasilia), Uberlandija (Uberlandia), San Žoze dos Kampos (Sao Jose Dos Campos), Florijanopolis (Florianopolis), Belemas (Belem), Belo Horizonta (Belo Horizonte), Amerikana (Americana), San Ketano do Sulas (Sao Caetano Do Sul), Osaskas (Osasco), Santa Marija (Santa Maria), San Vicentė (Sao Vicente).


Prikabinti failai:
lietuviai_brazilija_tankiausiai_apgyvendinti_miestai.jpg
lietuviai_brazilija_tankiausiai_apgyvendinti_miestai.jpg [ 42.81 KB | Peržiūrėta 961 kartus(ų) ]
Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Brazilija - daugiausiai lietuvių turinti užsienio šalis
StandartinėParašytas: 2008 Sausis 3, 11:58 
Atsijungęs
Site Admin

Užsiregistravo: 2007 Birželis 9, 20:17
Pranešimai: 2890
Zinau atveji. Tarpukario LR, nemazai kaimo zmoniu vaziavo i Amerika uzdarbiauti, bet mokykluose nelabai kas mokosi, dazniausiai iki kokios 4 klases, tad geografijos zinios buvo siaip sau. Ar tai buvo del keliones pigumo, ar der geografiniu ziniu trukumo, bet labai daug isvaziavo i Pietu Amerika. Tai stai viena seimyna irgi nusprende vaziuoti uzdarbiauti i Amerika. Isvaziavo. Po keliu metu grizo su pinigais. I klausyma, kodi ten nepasiliko, atsake labai karsta (oras jiem netiko) ir vien negrai, baltuju beveik nera. Tik po kazkiek laiko susiprato, kad tu Ameriku yra daug, o jie buvo ar tai Brazilioje ar tai Argentinoje.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Brazilija - daugiausiai lietuvių turinti užsienio šalis
StandartinėParašytas: 2008 Sausis 3, 12:23 
Atsijungęs
Site Admin
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2006 Sausis 27, 14:49
Pranešimai: 9216
Aš irgi kažkada girdėjau panašių istorijų, tiesa, kiek supratau, tokios klaidos dažniau kildavo ne dėl geografijos žinių, o daugiau dėl nesusišnekėjimo - daugelis važiuodavo kaip pigiau, o pasiekę Vakarų Europos uostus, tiesiog ieškodavo pigesnių bilietų į Ameriką, o į kokią Ameriką konkrečiau, tai jau būdavo keblu susišnekėti.


Į viršų
 Aprašymas  
 
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 3 pranešimai(ų) ] 

Visos datos yra UTC + 2 valandos


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007

Paspauskite ant banerio - taip pareklamuosite savo Laikas.lt :-)

468x60.lt - Keiskimes reklaminemis antrastemis


Burgzt Banner Exchange


Installation by Brigin