Atvirukai ÄŒatai Forumas Piguva Pipedija PoPo blogai

Dabar yra 2024 Balandis 16, 06:55

Visos datos yra UTC + 2 valandos




Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 9 pranešimai(ų) ]  Eiti į 1, 2  Kitas
Autorių Žinutė
 Pranešimo tema: Lietuvos pašto siuntos, muitinė ir mokesčiai
StandartinėParašytas: 2007 Spalis 30, 16:29 
Atsijungęs
Labai senbuvis
Labai senbuvis

Užsiregistravo: 2006 Gruodis 14, 15:37
Pranešimai: 1201
Va kaip būna.

Per eBay iš privataus žmogaus pirkau 1000 vnt. vokelių pašto produktams saugoti. Man tai patogu, nes turėti "n" albumų yra per brangu.

Sumokėjau per PayPal už prekę (38$) ir siuntimą (21$).

Gavau kvietimą atvykti atsiimti siuntinio, bet ne į savo pašto skyrių, o į būstinę, kuri yra Vilniuje prie Geležinkelio stoties.

Nuvykus, nusiuntė mane prie langelio, kur dirba muitininkė. Ši pareikalavo "invoice" iš kortelės. Kvailas buvau (pirmas kartas), jog nepasakiau, jog tai siunčia siuntinį man mano geras draugas filatelistas iš JAV Kristoferis. Teko važiuoti namo ir atsispausti tą "invoice".

Štai aš vėl prie langelio pas muitininkę. Ji sako:
-Teks mokėti PVM.
Aš paklausiau kodėl, o ji atsakė, jog tai pirkta iš įmonės, todėl tokio pobūdžio siuntiniai apmokestinami.
Nusispjoviau ir sumokėjau tą PVM.

Grįžau namo ir pradėjau "kuisti" informacijos, kodėl gi man tą PVM "prirašė", nors jokio įrodymo man nepateikė, jog siuntinys yra siųstas įmonės (Dabar kaip tik ir bandau susisiekti su pardavėju šiuo klausimu).
Bandysiu kiek aiškintis, nes pirminiai naršymai http://www.cust.lt (muitinės www) išmetė man tokių DUK pamąstymui:

Kokios siuntos laikomos nekomercinio pobūdžio siuntomis?(2005-01-10)
Nekomercinio pobūdžio siuntomis laikomos siuntos, jeigu jos nėra reguliariai siunčiamos; susideda tik iš gavėjo ar jo šeimos asmeniniam vartojimui skirtų daiktų, nei savo pobūdžiu, nei kiekiu nepanašių į komercinius; yra siuntėjo siunčiamos gavėjui be jokio užmokesčio.

Gal galima buvo 1000 vnt. priskirti komercinėms reikmėms, bet kaip man įrodyti, jog toks kiekis reikalinga "suštabeliuoti", tarkim, Lietuvos pašto ženklams, kurių jau Michel priskaičiuoja vien tik iki 1940 m. išleistų 450 numerių. O kur dar leisti nuo 1990 metų.

Kokiu muitu bus apmokestinama privataus asmens iš JAV į Lietuvą privačiam asmeniui siunčiama 1000 litų vertės prekių siunta?
Prekėms, esančioms siuntose, kurias vienas privatus asmuo siunčia kitam privačiam asmeniui, nustatomas 3,5 proc. muito tarifas, jeigu vienoje siuntoje esančių prekių vertė ne didesnė kaip 350 eurų (1208 litai) ir šios prekės siunčiamos nekomerciniais tikslais (išskyrus alkoholinius gėrimus, tabaką ir jo gaminius, kvepalus ir tualetinius vandenis).

Tai konkrečiau, bet: Kodėl privatus asmuo privačioms reikmėms skirtu daiktu yra apmokestinamas PVM, o nurdytu aukšiau 3,5 proc. muitinės tarifu?

Paklausus muitininkės, kaip ji nusprendė, jog siuntinys yra siųstas įmonės, ši parodė pirštu į Kristoferio logotipą (ką daugelis eBay pardavėjų turi) ir pasakė: - Tai matosi iš siuntos vaizdo.

Daug čia man klausimų, bandysiu aiškitis, kad ateityje išvengti tokių akscesų, bali kada ir rasti sukniubusį prie muitininkės langelio. :twisted:

_________________
Collecting.lt - Viskas apie kolekcionavimą


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Lietuvos pašto siuntos, muitinė ir mokesčiai
StandartinėParašytas: 2007 Spalis 30, 19:10 
pasikartosiu bet ir man taip buvo, tik teko sumoketi ne 3.5 o 18 procentu pvm ir ne nuo prekes kainos o nuo bendros sumos, susimokejau paste, muitine mokescius paskaiciavo pagal ebejaus atspausdinta lapa, kuriame nei vardu nei pavardziu nei parasu, reiktu jiem koki skandala iskelt, (beje pirkau albuma zenklu)


Į viršų
  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007 Spalis 30, 20:19 
Atsijungęs
Site Admin
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2006 Sausis 27, 14:49
Pranešimai: 9216
Situacija, kiek man matosi, yra gan kebli. Šiaip jau, pašto ženklai lyg ir neturėtų būti apmokestinami muitu iš viso, nes yra meninės arba kultūrinės vertybės, kurioms, jei neklystu, nėra taikomi kažkokie ten įvežimo muitai ar pan., bet taikomi išvežimo apribojimai.

Vokelių atveju - jei muitinei pakanka to, kad tai turi būti nekomerciniam naudojimui skirti vokeliai - jiems turi pakakti, kad neužsiimi verslu.

Bet... Yra vienas bet. Čia galioja administracinis kodeksas, kuriame veikia kaltumo prezumpcija - t.y., jei neįrodei, kad esi teisus, vadinasi, esi neteisus.

Atskirai dėl PVM - muitininkė įvardino, kaip "įmonę" tiesiog juridinį asmenį. PVM mokėjimas nepriklauso nuo to, ar tai įmonė, ar individualia veikla užsiimantis pilietis, o kadangi tas pilietis veikia pagal užsienio šalies įstatymus, tai PVM mokėjimas netgi nepriklauso nuo to, ar jis šiaip pardavė, ar kitaip pardavė - svarbu tik kad pardavė. Tiesa, šitai galioja tik ne Europos Sąjungos šalims. Europos Sąjungoje PVM visada sumoka pardavėjas, o ne gavėjas ir PVM turi būti įskaičiuojamas į pardavimo kainą, t.y., jei siuntinys ateis iš EU valstybės, jokio PVM muitinėje paimti, kiek suprantu, negali.

O šiaip, sakyčiau, kad vertėtų dėl šių dalykų kažkaip atskirai pasikonsultuoti su kažkuo iš muitinės, prieš tai dar pasikonsultavus ir su kažkuo iš teisininkų. Tiesa, malonumas gan brangus.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007 Spalis 30, 20:52 
Atsijungęs
Labai senbuvis
Labai senbuvis

Užsiregistravo: 2006 Gruodis 14, 15:37
Pranešimai: 1201
Kitą kartą nusinešiu batų dėžę su vokeliais, kuriuose pašto ženklai.

Esmė ne tame, kad 3.5 ar 18 proc.
Esmė: Kodėl įmamas papildomas mokestis nuo asmuo-asmeniui siunčiamo siuntinio kurio vertė net neviršija tų numatytų ribų už kurias reikia sumokėti 3,5 proc. Jau nekalbu apie PVM atsiradusi iš kažkur.

Ir kodėl aš tiriu įrodinėti, jog tai mano reikmėm skirtas siuntinys? Gal siuntėjas Kristoferis mano pusbrolis, nors ir juodos spalvos...

Suprasčiau, jei tų vokelių būtų 10 000 vnt. tai dar galima būtų kabinėtis. O dabar tokir mažiuliukai vokeliukai ir tik varganas 1000 vienetų. (Ir tai neužteks). Kai siunčiausi prieš pusmetį 500 vokų tai kažkodėl neprisikabino.

Žodžiu, kolkas jaučiuosi kaip apiplėštas. Suprask mum pasirodė įtartina tai mes uždėsim "oro"mokestį.

_________________
Collecting.lt - Viskas apie kolekcionavimą


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007 Spalis 30, 21:09 
Atsijungęs
Site Admin
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2006 Sausis 27, 14:49
Pranešimai: 9216
Arz, kiek suprantu, būtent pagal taisyklę "mums pasirodė įtartina, todėl uždėsim mokestį" jie ir dirba. Bėda ta, kad pagal administracinę teisę jiems pakanka to, kad jiems pasirodė įtartina. Jų sprendimą bet kada gali užginčyti teisme.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007 Spalis 30, 21:57 
Atsijungęs
Labai senbuvis
Labai senbuvis

Užsiregistravo: 2006 Gruodis 14, 15:37
Pranešimai: 1201
Tai vat ir nesistebiu, kad daug žmonių iš tokios valstybės, kur pats turi įrodinėti, o ne tau turi įrodyti ir traukiasi.

_________________
Collecting.lt - Viskas apie kolekcionavimą


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007 Spalis 30, 22:10 
Atsijungęs
Senbuvis
Senbuvis
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2007 Birželis 17, 23:12
Pranešimai: 841
Miestas: Kaunas
ir man panasus reikalas buvo su zmonos kosmetika. paprase invoice'o ir priskaiciavo 18% PVM. na bet siuo atveju a pirkau is e-parduotuves.
bet ir man dar liko klaustuku nes sake kad jei suma nebutu didesne negu 75LTL, mokesciu jokiu uz pasto siunta nebutu.

jei ka issiaiskinsit duokit zinot!


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007 Spalis 30, 22:29 
Atsijungęs
Site Admin
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 2006 Sausis 27, 14:49
Pranešimai: 9216
Arz, administracinėje teisėje turi įrodinėti visame pasaulyje. Kita vertus, įrodžius, kad buvai teisus, lyg ir pralaimėjusi pusė turi apmokėti išlaidas. Tačiau pas mus gan keblu tai įrodyti, todėl prieš apkaltinant niekas irgi nesistengia pernelyg surinkti įrodymų. Žodžiu, kalta ne administracinė teisė, o šiaip sistema.

Ale gal nenukrypkim į politikas. Būtų įdomu šiuo atveju išgirsti tam tikrą teisininkų ir muitininkų išaiškinimą - man labiausiai knieti, kaip ten yra su pačiais ženklais ir jų apmokestinimu.


Į viršų
 Aprašymas  
 
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 9 pranešimai(ų) ]  Eiti į 1, 2  Kitas

Visos datos yra UTC + 2 valandos


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007

Paspauskite ant banerio - taip pareklamuosite savo Laikas.lt :-)

468x60.lt - Keiskimes reklaminemis antrastemis


Burgzt Banner Exchange


Installation by Brigin