Tai va- esame pilni visokiausių hormonų maišai.
Įdomumo dėlei pateikiu pavyzdį, kiek hormonų "musyse" siautėja vien įsimylėjimo metu.
1.Feniletilaminas- susižavėjimo hormonas.
2.Adrenalinas- aštrina pojūčius.
3.Dopaminas- ekstazės hormonas.
4.Oksitocinas- hormonas, susidarantis orgazmo metu.
5.Endorfinas-susidaro glamonių metu, stiprina imuninę sistemą.
6.Serotoninas, laimės hormonas- reguliuoja miegą, emocijas, sex elgesį.
7.Proteinas- jo netenkama įsimylejus apie 40%, gal todel sakoma- įsimylėję akli?
, per parą jo turėtume gauti apie 1 g.
8.Estrogenas- blondinių hormonas, jos jo turi daugiau, po gimdymų "nublunka"..
Tai gerieji hormonai.O kur dar kiti?
Nesu biologė ar veterinarijos specialistė, nežinau reakcijų vyksmo, tačiau žinau, vykstant visokiom reakcijoms, kintant sąlygoms,gaminasi atitinkami hormonai.
Ir blogieji.
Taip kad mano citata apie gyvulių ar paukščių laikymo blogų sąlygų dėl turėjimo reikšmės susidaryti blogiesiems hormonams, teisinga.
Perkelkim tą mano meilės pavyzdį gyvūnams.
Joks ūkininkas nepjaus kiaulės, jei ji rujoja. Verdama mėsa putoja ir yra neskani. Kuilio mėsa , jei jisai buvo reproduktorius, apskritai nevalgoma- dvokia tiesiog.Kodėl? Yra likę hormonų sukeltos medžiagos.Padorus ūkinikas palauks rujos pabaigos ir tik tada kiaulę skers/yra laiko limitas/, o kuilį iškastruos, tik po to po kiek laiko pjaus..
Apskritai, kuilio mėsa nevalgoma, tinka kokių klijų ar muilo gamybai.
Pjaunamai kiaulei , ją skerdžiant, susidaro hormonas- adrenalinas. Mėsa vartojimui tinka tik po kelių parų. Kas bandė valgyt nepalaikytos mėsos, kitaip tariant, ataušintos tam tikrą laiko tarpą, suvartojo ir tą adrenaliną- turėjo suviduriuot.
Tai čia savaime pasigaminantys hormonai.
Gyvulių auginime taikomi ir įterpiamieji hormonai augimui skatinti. Nereikia neigti šito, apie žalą žmogaus sveikatai- mėsos vartotojui, kalba visas pasaulis.
Yra 5 nusikaltimai maistui- tarp jų- ir gyvulių, paukščių auginimas hormonais.-/'87 proc. vartotojų nesutinka, jog gyvulių auginimas būtų skatinamas augimo hormonais.'/
jei atliekami tyrimai ir konstatuojama išvada- tai faktas yra? teiginį paėmiau iš čia:
http://www.consum.org/leidiniai/zurnala ... vartotojas"Garis bei Stivenas Nalai knygoje
“Nuodai mūsų organizme” pateikia faktų, kurie, prieš perkant dar vieną mėsos ar kumpio gabalą, turėtų priversti pirkėją gerokai susimąstyti. “Gyvuliai auginami ir tukinami nuolatinėmis trankvilizatorių, hormonų, antibiotikų bei kitų (iš viso 2700 rūšių) vaistų dozėmis. Šis procesas pradedamas jiems dar negimus ir tęsiasi dar gerokai po to, kai jie papjaunami. Nors visos šios medžiagos išlieka mūsų valgomoje mėsoje, išvardinti jas ant įpakavimo įstatymai nereikalauja”."
Paėmiau iš čia:
http://www.reikisirdis.lt/vegetarine-mi ... s-tobuletiSiūloma žmogui linkti į vegetarinį maistą, bet mėsoje yra vertingų medžiagų, kurių augalinis maistas neturi.
Prisijuokiau rašydama, bet tai rimta.