Visi čekų garbina savo nacionalinius valgius, dažniausiai tik jais minta ir mano, kad daugiau nieks taip skaniai nevalgo. Nors manyčiau, kad panašių į jų patiekalus yra aplinkinių šalių virtuvėse. Tik kniedlikai matyt čekų išradimas
O šiaip maistas jų neblogas: skanus, sotus, tiesa gana riebus. Nepaisant to, kad čekai valgo daug ir kaloringo maisto, storulių šalyje nėra daug. Gal todėl, kad ši tauta masiškai sportuoja (joks savaitgalis neapseina be slidinėjimo žiemą ir kelionių po kalnus vasarą).
Taigis pateiksiu receptą tam tikro marinuoto sūrio (produktų kiekiai nemaži, bet kaip minėjau jie pavalgyt mėgsta), kuris yra aštrokas ir valgomas prie alaus:
"Nakládaný hermelín"9 sūriai su baltu pelėsiu; svogūnas, česnakas, neskaldyti juodi pipirai, lauro lapai, kvapieji pipirai, malta saldžioji paprika (tokie miltukai prieskoniniai), peperoni pasta (žemiau pateiksiu ir pastos naminį receptą, jai reikės 5 peperoni pipirų, 2 šaukštelių druskos, 1 šaukštelio cukraus), čiobrelių, aliejaus.
Peperoni pastaIšvalome peperoni pipirus nuo sėklų (atsargiai degina rankas bei akis, jei pasilenksit virš pjaustomų pipirų), supjaustom gabaliukais ir sudedam į vandenį su druska ir cukrum. Verdam. Maždaug po 0,5 val., kai jau masė sutirštėja, visą masę sumaišom į tirštą košę. Šią pastą galim laikyti šaldytuve kelias savaites. Šiaip manau, kad galima šią peperoni pastą pakeisti peperoni pipiriukais.
Išlaikytą, minkštą baltą pelėsinį sūrį supjaustome išilgai, vidų patriname trupučiu peperoni pastos ir pridedame 2-3 skilteles česnako. Pateptus sūrius sudedame sluoksniais į stiklinę tarą. Kiekvieną sluoksnį švelniai apibarstom paprika, pridedam porą žirnelių juodojo pipiro, kvapiojo pipiro, žiupsnelį čiobrelių ir lauro lapą. Apiparstom kiekvieną sluoksnį svogūnu, supjaustytu žiedais. Kai jau indas užpildytas, užpilam viską aliejumi, taip, kad sūriai būtų pilnai panirę.
Valgomi su balta duona, dažnai su šviežiomis daržovėmis. Ir be abejo užsigeriant alumi