|
Kažkokie amerikiečių istorikai užsakė apklausą, kuri parodė unikalias JAV gyventojų istorines "žinias". Buvo apklausti 12069 žmonės, respondentų amžius - 16 ar daugiau metų. Kaip manoma, rezultatai susiję su ta įtaka, kurią žmonėms savo filmais daro Holivudas. Taigi, pateikiam didžiausius perlus:
10 vieta. Daugybė apklaustųjų mano, kad realybėje nebuvo tokių žmonių, kaip XIII a. škotų didvyris Viljamas Volesas, kurį filme "Drąsioji širdis" suvaidino Melas Gibsonas. Net 42 procentai amerikiečių mano, kad šis herojus yra išsigalvotas.
9 vieta. Čengiz Chanas irgi neegzistavo, jis išsigalvotas. Taip mano 38 procentai apklaustųjų.
8 vieta. Neegzistavo ir Benitas Musolinis (33 procentai) bei Hitleris (11 procentų).
7 vieta. Vinstonas Čerčilis irgi neegzistavo. Taip mano 9 procentai amerikiečių.
6 vieta. 57 procentai amerikiečių įsitikinę, kad legendinis karalius Artūras tikrai egzistavo.
5 vieta. 52 procentai amerikiečių mano, kad jokio vokiečių puolimo Ardėnuose antro pasaulinio karo pabaigoje nebuvo.
4 vieta. 27 procentai amerikiečių tiki, kad Robinas Hudas tikrai egzistavo.
3 vieta. 100-metį karą (karas 1337-1453, tarp Anglijos ir Prancūzijos) 44 procentai amerikiečių laiko išsigalvojimu. Dar 32 procentai išsigalvojimu laiko šaltąjį karą.
2 vieta. Tuo, kad 1938 marsiečiai užpuolė Žemę (H. Velso "Pasaulių karas") tiki 6 procentai apklaustųjų. O 3 procentai tiki Helmo mūšiu (Dž. Tolkieno "Dvi tvirtovės").
1 vieta. Net 5 procentai amerikiečių (kas 20-as) tiki, kad Konanas Barbaras buvo tikras istorinis personažas. O Zena, karių valdove tiki kas 100-asis.
|