Atvirukai ÄŒatai Forumas Piguva Pipedija PoPo blogai

Dabar yra 2025 Liepa 18, 16:17

Visos datos yra UTC + 2 valandos

Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 26 pranešimai(ų) ]  Eiti į 1, 2, 3, 4  Kitas
Autorių Žinutė
 Pranešimo tema: Lietuva JAV ir Rusijos santykių kontekste
StandartinėParašytas: 2007 Gegužė 6, 21:10 
Atsijungęs
Visažinis
Visažinis
Vartotojo avataras

Deja, temą sugalvojau ne aš :roll:

Paskutinį kartą redagavo Drs 2007 Gegužė 6, 23:23. Iš viso redaguota 1 kartą.

Į viršų
 Aprašymas  

Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007 Gegužė 6, 22:00 
Atsijungęs
Site Admin
Vartotojo avataras

Drs, tai visai kita tema, ne apie Estiją :-) Kadangi tu nesirįžti pradėti savo temos, tai aš imsiu vat ir išskaidysiu, ir padarysim visą tavo temą diskusijai :-)

Į viršų
 Aprašymas  

Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007 Gegužė 6, 22:15 
Atsijungęs
Visažinis
Visažinis
Vartotojo avataras

Ką galiu pasakyt, jei nematai kuo susiję tai su Estija (juk Lietuvos ta pati situacija kaip ir Estijos, Latvijos) ir ten reikia skiest toliau, kad Estija kovoja už savo laisvę ir mes turime kalbėti tik apie tą "laisvę" tada ok čia (forume) tavo valdžia daryk ką nori :roll: bet tada geriau tieisog ištrink visą pasisakymą, aš visai neturiu noro pradėti "naujos" temos, kurioje negalima diskutuoti apie iš to išplaukiančius dalykus ir galima tik diskutuoti "kaip kažkam reikia". Einu žiūrėt krepšinį geriau :roll:

Į viršų
 Aprašymas  

Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007 Gegužė 6, 23:16 
Atsijungęs
Site Admin
Vartotojo avataras

Drs, nepradėk iš diskusijų daryti ketčupo :-)

Tema daug platesnė ir tikrai netelpanti į estišką kontekstą, kad ir susijusi su tuo. Tačiau ją tęsti prie konkrečios estiškų įvykių temos tikrai neverta vien dėl to, kad pats tas estiškas kontekstas tikrai ne iš tokių globalių dalykų. T.y., tegul į pyrago sudėtį ir įeina kiaušiniai, tačiau paukštininkystės tema - ne apie pyrago receptus :-) Tikiuosi, kad tu pats supranti tai :-)

Grįžtant prie "JAV prieš Rusiją" temos - manau, kad tema labai plati ir įdomi, tik vėlgi nesusivedanti į paprastus dviejų pusių žaidimus. Šiame žaidime dalyvauja visas pasaulis, o pagrindiniai kovos metodai - daugiau ekonominiai, nei politiniai ar kariniai. Pažiūrėkime į globalią situaciją: Kinijos ekonominė įtaka pasauliui bent keleriopai viršija Rusijos daromą įtaką, o karinė galia yra bent jau sulyginama. Galime prisiminti, kad turime pasaulyje ir daugiau žaidėjų - iš XIX a. atėjusią Britų sandraugą, nuo pastarosios dalinai atsiskyrusią, bet vis dar susijusią Indiją, kuri veikia, kaip didžiausia Pietų Azijos imperija - tiesioginė Kinijos atsvara, taip pat - vis didesnį svorį įgaunančias arabų šalis, kurios, dar prieš 30 metų ignoruotos, šiuo metu priverčia skaitytis visą pasaulį. Beje, pastarųjų įtaką jaučia ir Rusija, iki šiol nesusitvarkanti su Čečėnija.

Atskirai norėčiau paanalizuoti EU, kurios nare yra ir Lietuva - dėl savo politinio bei ekonominio susiskaidymo EU serga gan totalia politine impotencija, tačiau bendras ekonominis EU svoris yra sulyginamas su JAV. Karinė EU šalių galia yra sulyginama su Rusijos, viena iš EU narių - Didžioji Britanija - vis dar sugeba išsilaikyti supervalstybių tarpe, vis dar gyvos Britų sandraugos dėka, tarptautinėje politikoje turėdama karinį svorį, sulyginamą su Rusijos ar Kinijos. Vienas iš įdomių dalykų - EU yra ne tik Rusijos, bet ir JAV oponentė, kelis paskutinius dešimtmečius tarp EU ir JAV reguliariai skelbiamos ekonominės sankcijos. Taigi, tampa įdomiais ir JAV žaidimai - pastaroji šalis, kaip ir Rusija, yra visai suinteresuota didinti EU susiskaidymą. Pabandžius identifikuoti Lietuvos padėtį, matosi, kad mūsų šalis daug labiau yra EU, nei JAV ar Rusijos įtakos zonose, tuo tarpu JAV interesai Lietuvoje man atrodo kaip propagandinis tų pačių JAV bei Rusijos sutartinai skleidžiamas mitas.

Taigi, tokios stambiausios ekonominės grupuotės, ar ne? Neabejotina, kad JAV, laimėjusi šaltąjį karą, tapo stipriausia žaidėja, tačiau jai tenka susidurti iškart su kelių kitų grupių pasipriešinimu: EU, Kinija, Rusija, arabų šalimis bei po truputį atsigaunančiu neprisijungusių šalių judėjimu. Gan akivaizdu, kad tiesioginių bei netiesioginių JAV oponentų galia yra žymiai didesnė, nei JAV sau tai galėtų leisti. Todėl ir prasideda vietiniai žaidimai, kai viena ar kita stambioji jėga ima kažką makliavoti. O tokiuose vietiniuose žaidimuose jau įtaką įgauna ir nedidelės valstybėlės: pasižiūrėkime į Izraelį, kuris, būdamas visai nediduku, sugeba tapti tiesiogine JAV bei EU atsvara visam arabų pasauliui ;-) Artimesnis pavyzdys - Baltarusija, kuri panašų žaidimą žaidžia su Rusija, vaizduodama atsvarą Vakarų šalims :-) Įdomūs dalykai kyla būtent tada, kai vienas iš smulkių žaidėjų - pėstininkų, atsiduria svarbioje pozicijoje: tokiu atveju arba dėl jo prasideda peštynės (žr. Gruziją ar Estiją), arba jis sugeba pasinaudoti turima padėtimi ir išlošti pats :-)

Estijos situacija tikrai įtakojama ir JAV, ir Rusijos, bet sakyčiau, JAV šiuo atveju gan padėjusi skersą, tuo tarpu Rusija jaučia gan stiprią grėsmę. Neseniai pradėtas planuoti dujotiekis per Baltijos jūrą susidūrė su Estijos pasipriešinimu - pastaroji nedavė leidimų tirti jūros dugną savo ekonominėje zonoje. Taigi, Rusija galų gale pajuto, kad prie antrojo savo šalies miesto turi šalį, kuri pati bando reguliuoti savo aplinką. Sakyčiau, tai ir yra svarbiausia riaušių priežastis :-) Kokia JAV įtaka šiuo atveju? Ogi jokios. JAV žino, kad Estija yra NATO šalis, kurios, bent kol kas, Rusija nedrįs pulti. Kita vertus, JAV žino, kad artimiausius porą dešimtmečių Rusijos jai labiau nusmukdyti jau nepavyks. Taigi, kaip sakant nusispjaut, tegul tie estukai save patys gina :-) Neužmirškime ir trečiojo žaidėjo - EU, kuri visiškai susiskaldžiusi. Pastarojoje pavienės stipresnės žaidėjos, tokios, kaip Vokietija, mielai parduoda kitų narių interesus vardan savo asmeninio pelno - tas pats dujotiekis per Estiją gan neblogai demonstruoja, kaip vyksta šiuolaikiniai karai :-) Taigi, belieka estams palinkėti, kad jie sugebėtų apginti savo interesus patys.

Tai vat... Čia apie Estiją pasauliniame kontekste. Galima pabandyti pažiūrėti tokiame kontekste ir į Lietuvą - šalimais yra Rusijai pusiau prarasta, bet vis dar valdoma Karaliaučiaus sritis, pašonėje - Rusijos "sąjungininkė" (išties - Lukašenkos gudriai valdoma) Baltarusija, o Lietuva tarp šių zonų atsidūrusi, kaip tarp kūjo ir priekalo. Beje, Latvija - irgi gan panašioje situacijoje. Ką gero turi Lietuva - tai gan stiprią kariniu bei ekonominiu požiūriu kaimynę Lenkiją - Latvija neturi nieko panašaus. Ką turi Latvija - laimingo likimo dėka įgytą politinio bei ekonominio Pabaltijo centro statusą. Taigi, kaip gali pasisukti situacija, į panašų konfliktą dėl dujotiekio įsisukus Lietuvai bei Latvijai?

Į viršų
 Aprašymas  

Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007 Gegužė 6, 23:22 
Atsijungęs
Visažinis
Visažinis
Vartotojo avataras

Visai neturiu noro iš savo siauro (šiai tavo temai) paaiškinimo susijusio su kita tema, pereit prie tavo kitos plačios temos, kurioje mano postas skirtas ne šiai temai virsta durniaus pasapaliojimais :wink: O ir čia galima padiskutuot dėl kai kurių dalykų, bet kaip sakiau nenoriu pereit prie visai kitos plačios temos, todėl siūlau skelbti savo temą, o aš ištrinu savo postą, kuris skirtas ne tavo temai :roll:

Į viršų
 Aprašymas  

Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007 Gegužė 6, 23:38 
Atsijungęs
Site Admin
Vartotojo avataras

Drs, tavo paaiškinimas buvo tikrai ne siauras, ir beveik nesusijęs su tais įvykiais Estijoje (ji ten išvis paminėta buvo vos viename sakinyje, o ir tai tik lyginant su Lietuva), o analizuojantis bendrą situaciją. Kita vertus, tavo pasisakymas buvo labai įdomus, išeinantis iš siaurų Talino riaušių ribų, tikrai vertas atskiros didelės diskusijos.

Labai gaila, kad tu nutarei, kad tai, jog aš pradėjau naują, atskirą temą iš tavo pasisakymo, niveliuoja patį tavo pasisakymą ir juolab stebina, kad tu tai supranti, kaip kažkokias intrigas prieš tave ir mano piktnaudžiavimus?

Ką galiu pasakyti - sugaišau gerą pusę valandos, atsakinėdamas į tavo dabar jau ištrintą nuomonę. Štai toks "diskutavimo" būdas tikrai nemalonus.

Į viršų
 Aprašymas  

Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007 Gegužė 7, 00:11 
Atsijungęs
Visažinis
Visažinis
Vartotojo avataras

Jis buvo siauras šiai temai ir skamba tarsi aš matyčiau tik Rusijos ir Amerikos konfliktą nepaisydamas kitų šalių, tačiau plačiai temai be abejo jas paminėti tiesiog būtina. Nemalonu, kad mano siaurą paprasčiausią pasisakymą pavertei visa plačia tema, kas buvo tikrai per siaura šiai temai, tada tau beliko paaiškint siaurą postą, kuriame daug ko trūksta tavąjai temai. Jei nusprendei, kad mano postas netiko temai, tada geriau jau galėjai jį ištrinti nei panaudoti savo temai. Tuo tarpu tu laiko nesugaišai bereikalo ir gali ištrynęs "mano" temą padaryti naują temą, pasinaudodamas savo paties postu.

Į viršų
 Aprašymas  

Pranešimo tema:
StandartinėParašytas: 2007 Gegužė 7, 01:11 
Atsijungęs
Site Admin
Vartotojo avataras

Drs, suprantu, kad aš kažko nesuprantu ir tu kažkodėl labai įsižeidęs. Atleisk, kad supykdžiau.

Į viršų
 Aprašymas  

Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 26 pranešimai(ų) ]  Eiti į 1, 2, 3, 4  Kitas

Visos datos yra UTC + 2 valandos

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias

Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į: