Va kaip būna.
Per eBay iš privataus žmogaus pirkau 1000 vnt. vokelių pašto produktams saugoti. Man tai patogu, nes turėti "n" albumų yra per brangu.
Sumokėjau per PayPal už prekę (38$) ir siuntimą (21$).
Gavau kvietimą atvykti atsiimti siuntinio, bet ne į savo pašto skyrių, o į būstinę, kuri yra Vilniuje prie Geležinkelio stoties.
Nuvykus, nusiuntė mane prie langelio, kur dirba muitininkė. Ši pareikalavo "invoice" iš kortelės. Kvailas buvau (pirmas kartas), jog nepasakiau, jog tai siunčia siuntinį man mano geras draugas filatelistas iš JAV Kristoferis. Teko važiuoti namo ir atsispausti tą "invoice".
Štai aš vėl prie langelio pas muitininkę. Ji sako:
-Teks mokėti PVM.
Aš paklausiau kodėl, o ji atsakė, jog tai pirkta iš įmonės, todėl tokio pobūdžio siuntiniai apmokestinami.
Nusispjoviau ir sumokėjau tą PVM.
Grįžau namo ir pradėjau "kuisti" informacijos, kodėl gi man tą PVM "prirašė", nors jokio įrodymo man nepateikė, jog siuntinys yra siųstas įmonės (Dabar kaip tik ir bandau susisiekti su pardavėju šiuo klausimu).
Bandysiu kiek aiškintis, nes pirminiai naršymai
http://www.cust.lt (muitinės www) išmetė man tokių DUK pamąstymui:
Kokios siuntos laikomos nekomercinio pobūdžio siuntomis?(2005-01-10)
Nekomercinio pobūdžio siuntomis laikomos siuntos, jeigu jos nėra reguliariai siunčiamos; susideda tik iš gavėjo ar jo šeimos asmeniniam vartojimui skirtų daiktų,
nei savo pobūdžiu, nei kiekiu nepanašių į komercinius; yra siuntėjo siunčiamos gavėjui be jokio užmokesčio.
Gal galima buvo 1000 vnt. priskirti komercinėms reikmėms, bet kaip man įrodyti, jog toks kiekis reikalinga "suštabeliuoti", tarkim, Lietuvos pašto ženklams, kurių jau Michel priskaičiuoja vien tik iki 1940 m. išleistų 450 numerių. O kur dar leisti nuo 1990 metų.
Kokiu muitu bus apmokestinama privataus asmens iš JAV į Lietuvą privačiam asmeniui siunčiama 1000 litų vertės prekių siunta?
Prekėms, esančioms siuntose, kurias vienas privatus asmuo siunčia kitam privačiam asmeniui, nustatomas 3,5 proc. muito tarifas, jeigu vienoje siuntoje esančių prekių vertė ne didesnė kaip 350 eurų (1208 litai) ir šios prekės siunčiamos nekomerciniais tikslais (išskyrus alkoholinius gėrimus, tabaką ir jo gaminius, kvepalus ir tualetinius vandenis).
Tai konkrečiau, bet: Kodėl privatus asmuo privačioms reikmėms skirtu daiktu yra apmokestinamas PVM, o nurdytu aukšiau 3,5 proc. muitinės tarifu?
Paklausus muitininkės, kaip ji nusprendė, jog siuntinys yra siųstas įmonės, ši parodė pirštu į Kristoferio logotipą (ką daugelis eBay pardavėjų turi) ir pasakė: - Tai matosi iš siuntos vaizdo.
Daug čia man klausimų, bandysiu aiškitis, kad ateityje išvengti tokių akscesų, bali kada ir rasti sukniubusį prie muitininkės langelio.